Dragonflies on the menuDes libellules dans l’assiette

The consumption of aquatic insects is an underestimate aspect of rice culture societies. The island of Bali in Indonesia is more known for its beautiful landscape of ricefields than for its inhabitants’ entomophagy. Balineses enjoy eating dragonflies (larvae and pupae) and bees (larvae, pupae) and bee products (honey). A secular tradition, pecular by its extend, today threathen to disapear. [article in French only]

Césard, N. 2006. Des libellules dans l’assiette. Les insectes consommés à Bali, Insectes, OPIE-INRA, n° 140 (1), pp. 3-6.

 La consommation d’insectes aquatiques est un aspect méconnu des sociétés rizicoles. L’île de Bali (Indonésie) est plus célèbre pour ses superbes paysages de rizières étagées que pour l’entomophagie de ses habitants, lesquels se régalent de libellules (“nymphes” et adultes) et d’abeilles (larves, nymphes et miel). Une tradition séculaire, singulière par son ampleur passée, menacée de désintérêt.

Césard, N. 2006. Des libellules dans l’assiette. Les insectes consommés à Bali, Insectes, OPIE-INRA, n° 140 (1), pp. 3-6.